Glosar anvelope. Termeni de specialitate

Accelerare laterala

Fortele care actioneaza asupra unei anvelope pentru a o trage inspre exteriorul virajului.

Acvaplanare

Acvaplanare Procesul acumularii de apa in fata unei anvelope in miscare pana la ridicarea anvelopei de pe carosabil si pierderea controlului.

Aliniere

Aliniere Reglarea rotilor si a suspensiilor conform specificatiilor tehnice date de uzina pentru orice vehicul. Se face pe bancuri specializate cu sisteme computerizate.

Amprenta (Portiunea de contact)

Amprenta (Portiunea de contact) Zona de anvelopa care intra in contact cu carosabilul. Aceasta difera in functie de constructia anvelopei, materialul compozit si profilul benzii de rulare, dar si de presiunea anvelopei.

Anvelope de iarna

Anvelope create special pentru a fi utilizate la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius cu componente care isi pastreaza proprietatile la temperaturi mai scazute si cu lamele multiple (sau crestaturi) pentru o aderenta mai mare pe drumurile alunecoase.

Anvelope fara camera de aer

O anvelopa fara camera este de obicei o anvelopa radiala. Materialul protectiv pentru interior protejeaza impotriva pierderii aerului la presiunea din timpul functionarii obisnuite. Anvelope denumite si tubeless, in prezent marea majoritate a anvelopelor comercializate.

Anvelope pentru toate anotimpurile (allseason)

Anvelope create pentru a fi utilizate pe durata intregului an spre deosebire de anvelopele de vara si de iarna. Denumite si allseason, sunt un compromis intre aderenta la rece a anvelopelor de iarna si rezistenta la uzura la cald a anvelopelor de vara.

Anvelopa radiala

Model de anvelopa care utilizeaza o carcasa supla dispusa in arcuri drepte (in mod radial), o centura metalica pentru a stabiliza banda de rulare si banda de rulare este independenta de flancuri. Avantaje: stabilitate superioara si suprafata de contact care se modifica mult mai putin decat in cazul anvelopelor clasice, cu pliuri incrucisate.

Apex

O piesa de cauciuc ranforsat care confera duritate zonei talonului.

Asimetrica

Asimetrica Anvelopa la care profilele benzii de rulare difera de la o parte a benzii de rulare la alta, adica nu sunt simetrice. Anvelopele asimetrice trebuie montate cu flancul exterior de pe partea exterioara a rotii. Acest lucru este de obicei indicat pe flanc.

Banda de rulare

Portiunea anvelopei aflata in exteriorul anvelopei, deasupra flancului si care ia contact direct cu solul.

Bioxid de siliciu

Un material compozit obtinut din nisip si utilizat pentru a imbunatati aderenta pe drumurile ude si pe timp de iarna, precum si pentru a reduce rezistenta la rulare.

Bolt de blocare

Un dispozitiv de securitate care previne furtul rotilor din aliaj.

Camera de aer

O anvelopa cu camera necesita utilizarea unei camere pneumatice interioare. Anvelopele moderne pentru autoturisme nu au camera.

Caneluri

Caneluri in profilul benzii de rulare prin care apa este evacuata din zona petei de contact

Carcasa

Structura anvelopei pe care sunt fixate flancul si banda de rulare si care este alcatuita din pliu, zona talonului si curele.

Cord

Fibra rasucita sau fir din poliester, celofibra, nailon sau otel care asigura rezistenta carcasei anvelopei si curelelor.

Curele

Sunt de obicei 2 sau 3 straturi de cord de otel care asigura o ranforsare circumferentiala a carcasei.

Captuseala interioara

Stratul de cauciuc din interiorul unei anvelope fara camera pentru protectia impotriva pierderii presiunii aerului la functionarea obisnuita.

Dimensiunea rotii (jantei)

Diametrul real al jantei. Acesta se masoara de obicei in inci; de exemplu 205/55 R16 unde '16' este dimensiunea jantei.

Directionala

Directionala Anvelopa care trebuie montata astfel incat sa se invarta intr-un anumit sens pentru a oferi performante maxime. Anvelopele asimetrice sunt directionale, la fel si multe anvelope de inalta performanta. Directia de invartire este marcata cu o sageata pe flanc.

Dispozitiv de protectie a talonului

O piesa de protectie din cauciuc in contact direct cu janta. Acesta protejeaza zona talonului impotriva uzurii.

Echilibrare

Procesul compensarii micilor variatii de greutate la o anvelopa si ansamblul rotilor. Acest lucru elimina eventualele vibratii.

Echipare originala (OE)

Marca originala a anvelopei care a fost montata de producatorul autoturismului.

Flanc

Partea de anvelopa dintre janta si banda de rulare. Acesta cuprinde toate datele referitoare la manevrabilitate, dimensiunea anvelopei, indicele de sarcina, simbolul de viteza, anul fabricatiei…

Histereza

Histereza reprezinta pierderea de energie in cauciuc prin deformarea acestuia cand aluneca peste materialul caii de rulare. Cu alte cuvinte, alunecarea cauciucului pe o suprafata rugoasa produce deformarea acestuia in punctele de contact cu asperitatile. O forta verticala pe cauciuc are ca efect penetrarea asperitatilor in cauciuc, acesta fiind obligat sa se deformeze pentru a permite trecerea asperitatilor prin cauciuc. Cauciucul este elastic si se muleaza pe iregularitatile suprafetei de rulare. In acelasi timp, cauciucul este viscoelastic, adica nu isi recapata forma initiala in totalitate. Incercati sa apasati unghia intr-o anvelopa de vara si veti vedea ca isi revine complet. Incercati acelasi lucru cu o anvelopa de iarna; urma lasata de unghie dispare mai incet. Acesta este un exemplu simplu si eficient de testare a histerezei sau a pierderii de energie in cauciuc; cauciucul cu histereza putina isi revine repede, pe cand cauciucul de inalta histereza are nevoie de mult timp pentru a-si reveni in urma deformarii.

Indicator de uzura pe timp de iarna

O punte de cauciuc mulata la baza benzii de rulare a anvelopelor de iarna, pozitionata in cel putin trei puncte in jurul anvelopelor. Acesta indica momentul in care mai sunt doar 4 mm de banda de rulare, care reprezinta grosimea minima recomandata pentru anvelopele de iarna si care este, de asemenea, minima legala in unele tari europene.

Indicator pentru uzura benzii de rulare

Indicator pentru uzura benzii de rulare O punte de cauciuc mulata la baza benzii de rulare, pozitionata in cel putin trei puncte in jurul anvelopelor. Acesta indica momentul in care mai sunt doar 1,6 mm de banda de rulare. Retineti faptul ca 1,6 mm este minima legala in majoritatea tarilor europene.

Indice de Sarcina

Indice standardizat care indica sarcina maxima pe care o poate transporta o anvelopa; de exemplu 205/55R16 91V unde '91' este indicele de sarcina.

Latime

Pentru 205/55R16 - '205' este latimea anvelopei in mm.

M+S

Marcaj pentru Noroi si Zapada pentru anvelopele de iarna si multe anvelope 4x4. (Mud + Snow)

Mu

Coeficient de frecare intre anvelopa si carosabil. Cu cat este mai mare coeficientul de frecare cu atat aderenta este mai mare.

Nitrogen (Azot)

O alternativa pentru aer pentru umflarea anvelopelor. Umflarea cu azot a anvelopelor duce la pierderea mai lenta de presiune prin porii anvelopei.

Pata de contact (Amprenta)

Zona de anvelopa care intra in contact cu carosabilul. Aceasta difera in functie de constructia anvelopei, materialul compozit si profilul benzii de rulare, dar si de presiunea anvelopei.

Pax

Pax Tehnologie Michelin care permite continuarea rularii chiar si dupa pierderea totala a presiunii din anvelopa. Anvelopa este normala dar se introduce un suport interior atasat la janta care in cazul unei pene face contact cu anvelopa propriu-zisa, permitand rularea inca 200 de km, cu conditia sa nu se depaseasca 80 km/h. Comparativ cu o anvelopa Run Flat tipica, o anvelopa PAX are peretii laterali de mai mica dimensiune, folosind la maximum aceasta dimensiune. Ca urmare, are un talon mai mic si poate transmite mai bine energia motorului la calea de rulare. Permite o manevrabilitate mai mare, mai ales in curbe la viteze mari.

Presiunea aerului

Forta exercitata de aerul din interiorul anvelopei, exprimata in bari.

Presiunea anvelopei

Este important sa verificati in mod regulat si sa pastrati presiunea recomandata de producator. (Vedetii manualul autovehiculului). Nu umflati niciodata anvelopa la o presiune mai mare decat maxima indicata pe flancul anvelopei.

Profil (=Design, model al benzii de rulare)

Ati crezut ca profilul anvelopei este acea forma de patrateleĚ de pe exteriorul anvelopei? Asa este, insa si mult mai mult. Alegerea potrivita a designului profilului poate insemna diferenta intre un mers confortabil, silentios si sentimentul de oboseala la volan. Un design de profil potrivit poate imbunatati tractiunea, manevrabilitatea dar si durabilitatea. De asemenea are un efect direct asupra confortului la mers, nivelul de zgomot si eficienta consumului. Fiecare sectiune a profilului are un nume diferit, o functie diferita si un efect aparte asupra intregii anvelope.

Proportia dimensiunilor

Raportul dintre inaltimea flancului si latimea benzii de rulare exprimat in procente; de exemplu pentru 205/55RR16 proportia dimensiunilor este '55'. inaltimea flancului este de 55% din 205 mm.

Recanelare

Procesul de realizare a unor noi caneluri in banda de rulare uzata pentru a prelungi durata de exploatare a anvelopelor pentru camioane.

Repararea anvelopelor

Repararea anvelopelor trebuie efectuata doar de personalul calificat cu utilizarea unui echipament profesional.

Resapare

Procesul de inlocuire a stratului benzii de rulare pe o anvelopa. Din anvelopa uzata se pastreaza carcasa in cazul in care nu este defecta. Resaparea duce la cresterea semnificativa in greutate a anvelopei, acest lucru crescand masa neamortizata (janta + anvelopa + bratele suspensiei aflate in miscare) si generand forte suplimentare asupra articulatiilor suspensiei si uzura lor prematura. De asemenea, rularea cu anvelope resapate schimba tinuta de drum a vehicolului si de aceea nu se recomanda pentru autoturisme si soferi cu pretentii de performanta.

RunFlat

O anvelopa creata pentru a a continua deplasarea cu presiune scazuta sau fara presiune pentru a permite soferului sa-si continue calatoria pana la un loc sigur. La aceste anvelope, peretii laterali ai anvelopei sunt rigidizati suficient de mult pentru a face fata unei pene. Astfel, dupa pierderea aerului din anvelopa, masina mai poate rula, anvelopa ramanand intr-o pozitie acceptabila, tocmai datorita peretilor laterali.

RunOnFlat

Tehnologia RunFlat de la Goodyear Dunlop.

Simbol Fulg de Zapada

Simbol de fabricatie oficial pentru identificarea anvelopelor cereate pentru 'utilizarea pe zapada abundenta'

Sistem de Monitorizare a Presiunii Anvelopei

Sistem de Monitorizare a Presiunii Anvelopei Metoda ce permite monitorizarea presiunii anvelopei chiar din interiorul autoturismului. De obicei un dispozitiv din interiorul anvelopei montat pe janta sau valva care transmite informatii pe un ecran de bord pentru a avertiza soferul cu privire la presiunea din anvelopa. Acest sistem va avertizeaza cand anvelopele masinii au presiune scazuta datorita unei pene sau pierderilor normale de aer prin pori si evitati rularea cu subpresiune.

Strat de acoperire

Un strat (in general de nailon dar se poate utiliza si alt material) in jurul curelelor care asigura carcasei o stabilitate mare la viteza. Stratul de acoperire asigura stabilitate dimensionala circumferentiala la viteze mari.

Subvirare

Subvirare Tendinta autoturismului de a nu raspunde in mod corespunzator la comanda directiei si de a merge drept (opusul supravirarii). Intervine de obicei la abordarea cu viteza prea mare a virajelor cu vehicule "grele pe fata"

Supravirare

Supravirare Pierderea aderentei la rotile din spate la virare; opusul subvirarii, masina "pleaca de spate"

Talon

Zona talonului este partea de anvelopa care intra in contact cu janta. Talonul este de obicei un inel de otel cu mai multe straturi. Scopul acestuia este de a asigura o presiune de contact corespunzatoare intre anvelopa si janta, asigurand etansarea aerului.

Umarul anvelopei

Zona benzii de rulare care intra in contact cu flancul. Forma acesteia influenteza caracteristicile la virare ale anvelopelor si influenteaza aderenta anvelopelor.

Valva

Valva Dispozitiv prin care se umfla anvelopa.

Vulcanizare

Procesul de incalzire a componentelor cauciucului care confera caracteristicile necesare anvelopelor.