Calculator avansat de dimensiuni anvelope

In cazul in care doriti schimbarea dimensiunilor jentilor si anvelopelor autovehiculului, alegerea dimensiunilor trebuie facuta astfel incat diametrul rotii (janta + anvelopa) sa ramana neschimbat sau sa se modifice foarte putin. Acest lucru este important pentru a nu afecta siguranta rularii, pentru a evita situatia in care rotile freaca aripile masinii si pentru a pastra cat mai corecte indicatiile vitezometrului de la bord.

Dimensiunile sugerate sunt echivalente cu dimensiunea selectata ca initiala, in sensul ca au o abatere de maxim 3% a circumferintei fata de dimensiunea de referinta dar evident ca nu toate pot fi montate pe vehiculul dumneavoastra. Va recomandam sa consultati certificatul de inmatriculare, cartea de identitate sau manualul de utilizare al masinii pentru a va sigura ca o anumita dimensiune este potrivita pentru vehiculul dumneavoastra. Valorile trecute in paranteza reprezinta numarul de profile in stoc la dimensiunea respectiva.
Tot in manualul de utilizare/cartea tehnica a masinii veti gasi si presiunile de umflare aferente fiecarei dimensiuni si tip de utilizare (normala/autostrada sau incarcare maxima). Ca si regula, la schimbarea dimensiunilor jentilor si anvelopelor se va schimba si presiunea de umflare. Anvelopele cu flanc mai jos, montate pe jenti de dimensiuni mai mari decat cele initiale, au nevoie de o presiune de aer mai ridicata pentru a sustine greutatea masinii si pentru a nu se deforma excesiv la denivelari si gropi. Lipsa presiunii corespunzatoare poate duce la zgarierea si distrugerea prematura a jantelor sau chiar la accidente.

Puteti folosi si calculatorul de la adresa de mai jos pentru corespondentele intre diferite dimensiuni:
http://www.miata.net/garage/tirecalcold.html

Jante mai mari si anvelope mai late. Pro si contra

Marea majoritate a soferilor, cand se gandesc sa schimbe dimensiunile anvelopelor, o fac pentru a monta jenti cu diametru mai mare si anvelope mai late si mai joase. Acest lucru aduce un control mai exact asupra directiei in virajele rapide, aduce si un plus de frumusete masinii, jantele din aliaj de dimensiuni mari arata mult mai bine decat jentile de tabla acoperite cu capace de plastic dar, in acelasi timp, cresterea in dimensiuni a jentilor si in latime a pneurilor vine si cu dezavantaje.