Anvelope de iarna obligatorii in Europa

Informatiile cuprinse in aceasta pagina se refera la autovehicule cu masa maxima autorizata sub 3,5 tone si sunt valabile la data scrierii articolului.

Informati-va intotdeauna asupra legislatiei rutiere a tarilor in care veti calatori.

In toate cazurile de mai jos, anvelope de iarna inseamna anvelope ce indeplinesc simultan conditiile urmatoare:
- anvelope cu marcaj M+S, M.S. sau M&S (incluzand deci si anvelopele all-season),
- cu adancime suficienta in profil (4 mm in majoritatea cazului).

Conditii de iarna inseamna:
- sosele acoperite cu zapada, gheata, polei sau noroi inghetat.

Tara Prevederi legale
Albania Nu exista reglementare.
AndorraAnvelopele de iarna nu sunt obligatorii. Folosirea lanturilor este recomandata in conditii de iarna pe drumurile marcate in acest sens
Austria Anvelope de iarna pe toate rotile sau lanturi pe cel putin doua roti motrice sunt obligatorii intre 1 noiembrie si 15 aprilie si pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau noroi inghetat (conditii de iarna) in afara perioadei mentionate.
Belarus Anvelopele de iarna nu sunt obligatorii dar sunt recomandabile in sezonul rece.
BelgiaNu exista reglementare.
Bosnia HertegovinaAnvelopele de iarna sunt obligatorii intre 15 noiembrie si 15 aprilie. Se recomanda de asemenea si prezenta lanturilor in vehicul deoarece folosirea lor este obligatorie pe sosele acoperite cu zapada mai adanca de 5 cm.Soferii sunt obligati sa curete zapada de pe vehicule.
BulgariaAnvelopele de iarna sunt recomandate in sezon. La fel si prezenta lanturilor in masina, folosirea lor este obligatorie acolo unde semnalizarea rutiera o impune.
CehiaAnvelopele de iarna sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau noroi inghetat (conditii de iarna).
CroatiaIn conditii de iarna este obligatorie echiparea de iarna a vehiculului. Aceasta inseamna anvelope de iarna pe toate rotile sau lanturi pe cele motrice.
DanemarcaNu exista reglementare.
ElvetiaAnvelopele de iarna nu sunt obligatorii dar soferii care incurca circulatia in conditii de iarna folosind anvelope de vara pot fi amendati. Pe drumurile marcate in acest sens, prezenta lanturilor in masina este obligatorie.
EstoniaAnvelopele de iarna sunt obligatorii de la 1 decembrie pana la 1 martie dar aceasta perioada poate fi extinsa din octombrie pana in aprilie in functie de conditiile meteo.
FinlandaAnvelopele de iarna sunt obligatorii intre 1 decembrie si 28 februarie dar in practica sunt necesare intre noiembrie si martie.
FrantaAnvelopele de iarna sunt recomandate pe drumurile acoperite cu zapada si gheata. Folosirea lanturilor este obligatorie atunci cand conditiile si semnalizarea rutiera o impun.
GermaniaAnvelopele de iarna sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau noroi inghetat (conditii de iarna).
GreciaNu exista reglementare.
IslandaAnvelopele de iarna sunt obligatorii pe drumurile acoperite cu zapada sau gheata in perioada 1 noiembrie - 15 aprilie. Aceasta perioada poate fi modificata de la un an la altul in functie de conditiile meteo.
IrlandaNu exista reglementare.
ItaliaAnvelopele de iarna nu sunt obligatorii dar regiunile pot impune folosirea lor sau a lanturilor in functie de conditiile meteo. Din acest motiv se recomanda folosirea anvelopelor de iarna in sezonul rece in zonele alpine.
LetoniaAnvelopele de iarna sunt obligatorii in perioada 1 decembrie - 1 martie.
LituaniaAnvelopele de iarna sunt obligatorii intre 10 noiembrie si 1 aprilie.
LuxemburgNu exista reglementare.
MacedoniaIntre 15 noiembrie si 15 martie este obligatorie echiparea de iarna constand in anvelope de iarna pe toate rotile sau lanturi pentru rotile motrice.
MaltaNu exista reglementare.
MuntenegruAnvelopele de iarna nu sunt obligatorii. Lanturile pot fi obligatorii pe unele drumuri atunci cand conditiile o impun.
Marea BritanieNu exista reglementare.
NorvegiaAnvelopele de iarna sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau noroi inghetat (conditii de iarna).
OlandaNu exista reglementare.
PoloniaNu exista reglementare. Anvelopele de iarna sunt totusi recomandate datorita intanirii frecvente a conditiilor de iarna in sezonul rece.
PortugaliaNu exista reglementare.
Romania Anvelopele de iarna sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau noroi inghetat (conditii de iarna).
RusiaNu exista reglementare dar datorita iernilor extreme utilizarea anvelopelor de iarna cramponate este larg raspandita si necesara.
SerbiaAnvelopele de iarna sunt obligatorii intre 1 noiembrie si 1 aprilie.
SlovaciaAnvelopele de iarna sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau noroi inghetat (conditii de iarna).
SloveniaAnvelopele de iarna pe toate rotile sau lanturi pentru cele motrice prezente la bord sunt obligatorii in perioada 15 noiembrie - 15 martie.
SpaniaNu exista reglementare.
SuediaAnvelopele de iarna sunt obligatorii pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau umede in combinatie cu temperaturi ale aerului apropiate sau sub 0 grade C in perioada 1 decembrie - 31 martie. Politia este autorizata sa decida cand aceste conditii de iarna sunt indeplinite.
TurciaAnvelopele de iarna sunt recomandate in zonele inzapezite.
UcrainaAnvelopele de iarna pe toate rotile sunt obligatorii intre noiembrie si aprilie.
UngariaAnvelopele de iarna nu sunt obligatorii. Folosirea lanturilor este obligatorie atunci cand conditiile si semnalizarea rutiera o impun.